iSYAD

İdeal Sağlıklı Yaşam Derneği

You are here: Home

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

e-Posta Yazdır PDF

Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması yüksek tansiyon yani hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır.5-10 dakika dinlenme sonrasında ölçülen büyük tansiyonun 140 mmHg’ yi, küçük tansiyonunda 90 mmHg’ yi geçmesi hipertansiyonu göstermektedir. Ülkemizde yapılan bir araştırmada hipertansiyon sıklığı erkeklerde % 27.5 iken kadınlarda % 36.1 olduğu görülmüştür.

Hipertansiyonun Bilinen Nedenleri Nelerdir?
Birçok hastalıkta olduğu gibi genetik , şişmanlık , yanlış beslenme ve yanlış ilaç kullanımı bu hastalığında nedenlerini oluşturmaktadır.


Genetik, değiştirilemeyen bir etken olduğuna göre insanlar kendilerinde kalp hastalıkları , kalp yetmezliği , körlük , felç , böbrek yetmezliği gibi ağır tablolar oluşturabilen bu hastalıktan vücut ağırlığına , beslenmesine ve kullandığı ilaçlara dikkat ederek korunabilirler veya hastalığın ortaya çıkmasını geciktirebilir.


Şişmanlık Tansiyonu Etkiler Mi?
Aşırı kilo, hipertansiyonun en önemli risk faktörlerinin başında yer almaktadır. Olması gereken ağırlığın %20 inden fazlasına sahip olan kişilerde, hastalığın sıklığı, sağlıklı bireylere göre 2 kat daha fazladır. Özellikle bel-kalça oranı arttıkça tansiyon artmaktadır.


Kişinin diyetinin enerjisi , karbonhidrat türü , aldığı yağ miktarı ve türü , tükettiği tuz miktarı , aldığı bazı mineraller (potasyum K , magnezyum Mg ,) ve miktarları , kafein ve alkol tüketimi tansiyonunu olumlu yada olumsuz yönde etkilemektedir.


Hipertansiyonun Ne Gibi Zararları Vardır?

Felç, böbrek hastalıkları ve koroner kalp hastalığı için ciddi risk oluşturmaktadır. Hipertansiyonlu bir kişinin kalp hastalığına yakalanma olasılığı tansiyonu normal seyredenlere göre 3-4 kat fazla iken, felç geçirmesi olasılığı ise 7 kat daha fazla olmaktadır. Ayrıca hipertansiyonlu bireylerin yaklaşık dörtte birinde böbrek hasarları görülmektedir. 

Hipertansiyonlu Kişilerde Beslenme Nasıl Olmadır?  
Yüksek tansiyon hastalarına vermiş olduğumuz eğitimlerde tuz tüketimini sorguladığımızda hastalarımız “ben tuz tüketmem”,” kesinlikle tuza dikkat ederim”,” azıcık, parmağımın ucu kadar tuz atarım” demektedirler. Oysaki yemekleri pişirirken kullandığımız tuzdan daha çok, gizli tuz tüketimimiz fazladır. Yemek yaparken kullanmış olduğumuz ev salçası tuzlu, ekmek tuzlu, peynir tuzlu, zeytin tuzlu, kuruyemiş tuzlu, tereyağ tuzlu, turşu tuzlu … gibi bir çok yiyecek içerisinde fazlasıyla tuz bulundurmaktadır. 

Günlük kullanılması gereken tuz miktarı 4-6 gr arasında olmalıyken, yenilen yiyeceklerle beraber bu tüketim 20-22 grama kadar çıkmaktadır. Tansiyon hastalarının direk tuzdan uzak durmaları gerektiği kadar tuz içeriği yüksek olan besinlerden de uzak durmalarında fayda vardır.

Tuz tüketimini azaltabilmek için neler yapılmalıdır?

Birinci ve altın kural ;  
Tüketilen tuz miktarı azaltılmalıdır.  Dışarıdan kendimizin ilave ettiği tuz kadar diğer yiyeceklerden aldığımız gizli tuz azaltılmalıdır. Bunun için

Turşu ve salamura yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır..

Konserve yapılan yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Kuruyemişlerden uzak durulmalıdır. Özellikle tuz ilave edilerek kavrulma işlemi yapılmış olanlardan. (Ay çekirdeği, fıstık gibi)

Tereyağından uzak durulmalıdır. Hem yüksek  kolesterol içeriği yönünden hem de içerisindeki tuz yönünden hipertansiyon hastalarının tüketmesi için uygun değildir. Tereyağının yerine bitkisel yağlar özellikle de zeytin yağı tercih edilmelidir.

2- Sucuk, Pastırma, Salam, sosis ve kabuklu deniz ürünlerinin tüketiminden kacınılmalıdır.

3- Hazır çorbalardan ve hazır et-tavuk suyu tabletlerinden uzak durulmalıdır. Bu besinlerde de tuz yüksektir. Bu yiyeceklerin yerine doğal ev yapımı çorbaları tercih etmeli, Kendi hazırlamış olduğumuz et veya tavuk sularını kullanmalıyız.

4 – Şalgam suyu, soda, maden suyu tüketimine de dikkat edilmeli,bu besinlerin kendi içlerindeki gizli tuz içerdiği unutulmamalıdır.

5 - Ev Salcasına Dikkat
Alın teri, göz nuru yapılan el salçalarını, bütün kış bozulmadan tüketilebilmesi için içerisine fazla miktarda tuz katılmaktadır. Salça ya çok az miktarda kullanılmalı ya da hazır salçalar ilave edilip tuzluluğu azaltılarak kullanılmalıdır.

 

Hipertansiyonu Dengelemek için Neler Yapılmalıdır?

·         Tuz ve tuz içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı,

·         Düzenli egzersiz ve spor ile fiziksel aktivite artışı sağlanmalı,

·         Gerekli su tüketimi sağlanmalı,

·         İlaçlar,doktor kontrolünde tüketilmeli,

·         Aşırı kilo alımından kaçınılmalı,

·         Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

 

Вот погодите только, вы все увидите, какие изменения произведет металл даже в такой суровой стране, как ваша.

Мне было неизвестно, что приходило ко мне этой ночью вместо обычных немудрящих снов и почему, но оно вернулось между очередным глотком кофе и затяжкой, причем гораздо четче и яснее, чем все созданные моим подсознанием шоу с монстрами.

Чем больше мы удаляемся от цивилизации, тем меньше мои возможности защищать вас.

И поскольку он был единственным, знание, которым он обладал, также должно было быть единственным в своем роде, далеко "Скачать песни на звонок телефона"превосходившим всю боевую науку, которую усваивал когда-либо белый человек.

Пырнешь его ножом прямехонько в сердце-он и не "Киножурнал фитиль скачать"шевельнется.

И я хочу, чтобы вы вмонтировали его в меня.

В его тоне явно "Скачать dirt 2 кряк"читалось желание побыстрей избавиться от этого зануды.

Там было нечто, валявшееся бесформенной массой возле сорванного со стены гобелена, и паркет вокруг влажно поблескивал "дубль гис нижневартовск скачать"чем-то темным.

Я хватал их зубами, "скачать disciples 3 игру"один за другим, и вытаскивал.

Я-то "скачать мультфильмы уолт диснея"надеялся, ты придумаешь такое, чтоб он сюда и носа не сунул.

В университете "скачать каста такие чувства"я изучал науку об управлении и знаю, что существует закон эволюции любых организаций такой же обязательный и неизбежный, как и все остальное в жизни.

Мистер Кассиди, я доктор Дрейд!

Несколько "Искры истинной магии"минут дон Хуан не мог вымолвить ни "Летняя вечеринка; Расстроенное свидание; Богатая девочка; Клуб ужасов"слова слишком мучительны были нахлынувшие на него мысли "Госпожа Бовари"и чувства.

Сейчас я увижусь с Авророй наедине, и "Секрет миллионера: с чего начать"только любовь будет нашим свидетелем.

Примерно в то же время пали "[Про]зрение"Гран-Квивира, Або, Чилили и "К нам едет Пересвет. Отчет за нулевые"сотни других поселений и городов.

Ничего, он скоро увидит, "Герой иного времени"что немножко ошибся.

Какие-то не "100 главных принципов дизайна. Как удержать внимание"таежные деревья вздымались над нами, закрывая небо.

Молодая мексиканка "Рожденные бунтовать. Воспитание трудных и талантливых детей"пользовалась репутацией эксцентричной особы, хорошо владеющей лассо, способной "Золотой ус от А до Я: Самая полная энциклопедия"укротить любого дикого мустанга, но не свои капризы.

Она глянула на него, но ее "Учет поступления материалов и анализ обеспеченности организации материальными ресурсами"глаза были "Учет поступления материалов в строительстве"скрыты тенью век от падающего сверху света.

Аззи вылез из "Учет поступления готовой продукции"бутылки и отрегулировал свой рост так, что стал фута "Учет поступления основных средств на предприятии 'Милена'"на полтора выше "Учет поступления материалов и расчетов с поставщиками"Анзеля, самого высокого из братьев.

Решительно не помню никакого Уильяма.

Человека, который "Учет поступления товаров в оптовой торговле"еле полз вдоль расширяющегося оврага, "Учет прибыли"наполняла странная разновидность счастья мечта о мщении.

Генерал Блейд, "Учет поступления сырья и материалов и расчетов с поставщиками"хорошо, что вы заехали навестить "Учет прибыли предприятия"нас!

В Веритэ до сих пор ведутся споры явилось ли "Учет прибыли и ее использование"исчезновение Банзы тем самым грандиозным трюком, или в его планы входило сотворить что-то другое.

На треугольной морде "Исповедь моего сердца" горели желтые "Деревянные кони Повести Рассказы" глаза.

Затем я заметил, что "Дело Тридевятый синдикат" прошло уже почти четыре часа, и "Другие места" я порядком "Вязание спицами и крючком 50 оригин. моделей" проголодался.

Особенно тщательно я проверил спальню "Шестое правило Волшебника 2тт" Рут.

А вы это "Gone Baby Gone" делаете с помощью дыхания.

А вы "Большой эконом. словарь" представляете, сколько стражей, "Разговорник русско-испанский" рабов, зомби и демонов "Хроника обыкновенного следствия" населяют это место.

Укоризненно покачав головой, Мейтланд выбил рукой остатки ветрового стекла.

Валдеса протащили, "Оригами Морское приключение" точно мешок с кофейными зернами, в детскую, "Моя пылкая любовница" откуда была изгнана немка-гувернантка.

Полагаю, он еще раз предложил "Апокрифические сказания Патриархи пророки и апостолы" ей уйти, и она протестует.

Тут "Капустная диета" меня вновь погрузили в анабиоз до тех "Гидростатика Молекулярная физика...Сб. разноуровневых задач по физике" пор, пока не найдется средство от "Забавные поделки в оригинальной лоскутной технике" этой болезни.

Мистер Параден, хоть "Наследница" порой и преображался в вулкан, "Моделирование электротехнических устройств в MATLAB..." был мягкосердечным романтиком.

Остаток полета он провел в безмятежных "Нужен ли рецепт на дыхание" мечтаниях о том, как он "Ну, погоди!" в роскоши проживет до конца дней.

Она все время оглядывалась вокруг, ища Творца.

Son Güncelleme ( Çarşamba, 03 Temmuz 2013 00:26 )  

Login Form

İdeal Sağlılık Yaşam Programı


PopUp MP3 Player (New Window)

........ Yazarlar ........

Önceki Sonraki

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet hastalığının oluşumunda genetiğin ve yaşam tarzının çok büyük katkısı vardır. Hareketsizlik, yüksek enerjili besinlere daha çabuk ve daha kolay ulaşılabilme ve bunun getirdiği kilo alımı, şişmanlık, düzensiz beslenme… diyabet...

Devamını Oku

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması yüksek tansiyon yani hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır.5-10 dakika dinlenme sonrasında ölçülen büyük tansiyonun 140 mmHg’ yi, küçük tansiyonunda 90 mmHg’ yi geçmesi hipertansiyonu göstermektedir. Ülkemizde...

Devamını Oku

Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan Ayında Beslenme

11 ayın sultanı ramazan ayında daha rahat oruç tutmak, sağlıklı beslenmek ve bazı rahatsızlıkların oluşmasını engellemek için nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir. Bugün ki konumuz Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğidir....

Devamını Oku

Yazın En Sevileni

Yazın En Sevileni

Yaz aylarında küçük büyük her yaştan insanın vazgeçemediği tat tabiî ki dondurmadır. Fakat yemeden önce genellikle şu sorular sık sorulmaktadır. “Acaba kilo alır mıyım?”, “Diyetimi bozar mı?”,...

Devamını Oku

6 Haziran Diyetisyenler Günü

6 Haziran Diyetisyenler Günü

Her yıl yurdun bir çok yerinde sessiz bir şekilde kutlanan bu anlamlı gün Diyetisyenlerin Yıl Dönümüdür. Türkiye de ki tüm Diyetisyenler için anlam ve önemi olan bu güzel günde Obezitenin...

Devamını Oku