iSYAD

İdeal Sağlıklı Yaşam Derneği

You are here: Home Haberler Güncel Haberler Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

e-Posta Yazdır PDF

Diyabet hastalığının oluşumunda genetiğin ve yaşam tarzının çok büyük katkısı vardır. Hareketsizlik, yüksek enerjili besinlere daha çabuk ve daha kolay ulaşılabilme ve bunun getirdiği kilo alımı, şişmanlık, düzensiz beslenme… diyabet hastalığının ortaya çıkışını kolaylaştıran etmenlerdir. 

Bu hastalıkla mücadelede başarılı olmak istiyorsak, ilaç tedavisinin yanı sıra beslenmemize de son derece dikkat etmemiz gerekmektedir.  Beslenmede nelere dikkat edeceklerinizi şöyle sıralayabiliriz;

Birincisi ve en önemlisi düzenli beslenmedir. Özellikle üç ana öğün ve üç ara öğün şeklinde sık sık beslenmeliyiz. 2.5-3 saat aralıklarla öğünlerimizi tüketmeye özen göstermeliyiz. 

Azar azar ve sık sık beslenilmediği yani “öğün araları uzadığı zaman” kan şeker seviyesi düşmeye başlar ve hipoglisemi denilen tablo ile karşılaşılır. Ani bir acıkma isteğinin ardından terleme, çarpıntı, bulanık görme, zamanla titreme ve müdahale edilmezse şuur bulanıklığı, koma, ölüm gibi durumlarla karşılaşılabilinir.

Düzenli beslenmede günün ilk öğünü sabah kahvaltısıdır ve geciktirilmemelidir. Maalesef işe geç kalacağım, çocuklar kalksın o zaman yaparım veya erken kalkıp ne yapacağım gibi sebeplerle sabah kahvaltısı geciktirilmektedir. Gece boyunca düşen kan şekeri, sabah kahvaltısının geciktirilmesi ile daha da düzensiz seyretmesine sebep olunmaktadır.

Gerek iş hayatının yoğunluğundan gerekse kendimizi ihmal etmemizden kuşluk veya ikindi ara öğünlerini de atlamaktayız. Kan şekerimizin düzenli seyretmesini istiyorsak ara öğünleri zamanında yapmaya özen göstermeliyiz. Unutmayalım ki ara öğün yapmadığımızda kan şekerimiz düşmekte ve çok şiddetli açlıklar yaşamaktayız. Bu açlıkların sonucu olarak durdurulamayan bir yemek yeme ile karşı karşıya kalabilmekteyiz. Yemek yerken kendimizi durduramadığımızdan, tüketmemiz gerekenden fazla miktarda besin tüketilmekte ve bunun sonucu olarak da kan şekerimi gereğinden çok fazla yükseltmekteyiz. 


İkincisi : Su tüketimi. Günlük tüketmemiz gereken iki, iki buçuk litre suyu tüketmeye özen  göstermeliyiz. Unutmayalım ki gün içinde içtiğimiz çay, kahve, kola gibi içecekler su yerine geçmemektedir. Böbreklerimizin daha düzenli çalışmasını istiyorsak (ki diyabet hastalığında böbreklerin iyi çalışması çok önemlidir) günlük tüketmemiz gereken su miktarını gerçekten tüketip tüketmediğimizi kontrol etmeliyiz.

Üçüncüsü : Tuz tüketimini azaltalım. Günlük tüketmemiz gereken tuz miktarı 4-6 gram iken, yapılan araştırmalarda bu rakam 20 gramları bulmaktadır. “Peki nasıl bu kadar çok tuz tüketiyoruz?” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki peyniri, zeytini, kuruyemişi, turşuyu, salçayı ve özellikle yemeği hazırlarken kullanmış olduğumuz tuzu hesap edecek olursak bu rakamın 20 gramları geçtiğini sizlerde fark edeceksiniz. 

Biz Diyetisyenler hastalarımıza tuzu azaltın dediğimizde hastalarımız çoğunlukla “ben pek tuz kullanmam” cevabını vermektedirler. Ancak tükettikleri peyniri, salçayı, zeytini, turşuyu, sirkeyi, kuruyemişi sorduğumuz zaman hepsinin tuzlu olduğunu kabul etmektedirler. Özelikle yüksek tansiyonu olan şeker hastalarının tuz tüketimine kesinlikle dikkat etmeleri gerekmektedirler.

Dördüncüsü : Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterelim. Aç karnına ve yemekten hemen sonra ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması gerekmektedir. Aç karnına yapılan egzersiz ile düşmekte olan şekerimizi daha da düşmekte iken yemekten hemen sonra yapılan egzersizde, kan şekerimizin hızlı yükselmesine neden olmaktayız. Bunun için en uygun egzersiz zamanı, yemeklerden bir - bir bucuk saat sonrasıdır.
 
Sorularınız için Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir  

В молодости она, по-видимому, была замечательной красавицей и произвела на нас самое приятное впечатление.

Я пойду туда и помогу ему, "Моя любовь скачать песню"чтобы он не говорил мне.

Чувство торжества "Скачать виндовс хр на флешку"быстро сменилось грустью, тоской.

Главное спокойствие и никаких волнений.

Прошло несколько мгновений, но ничего не произошло.

Ухо Ильин убрать не успел, уху стало больно.

ЕЩЕ ЛЮДИ, ЗАТЕРЯННЫЕ В ОКЕАНЕ Если бы все эти события происходили днем, а не ночью, Брас и его юный товарищ не испугались бы так незнакомого голоса, доносившегося к ним с ветром.

Он милостиво согласился принять в дар амнезию, которая входит в чис-ло оказываемых Синанджу услуг,-ответил Чиун, неожиданно отводя свой но-готь.

Поскольку именно в это утро им пришлось расчехлить алебарды, "Скачать блокада этногенез"чтобы вступить в рукопашную с невесть откуда взявшейся группой турок, которых возглавлял странного вида человек с мощной "Скачать фери тейл"шеей и глазами, как сказал карабинер, неестественно блестевшими.

Отпустить тормоза на такой улице означало бы верную смерть.

И никогда не работали в одиночку.

Маскарады и балы квартеронов тоже часто служат ареной ссор "книги txt скачать донцова"между разгоряченными вином молодыми повесами завсегдатаями подобных увеселений.

Неудивительно, что они проиграли последнюю "набоков лолита краткое содержание"войну и следующую наверняка проиграют.

Он "Дачные дома под ключ цены"стал одним из Синанджу, солнечного источника познания человеческого естества Дома "бременские музыканты скачать минусовки"великих Мастеров Синанджу.

Мы старались обезвредить его дважды.

Ну, это тонкая работа, сказал я.

Потом он подошел к маленькому окну и выглянул.

Теперь, "Книжки-пышки-радуга/Тренти-бренти"по правде сказать, Снежку следовало "Happy English.ru: учебник английского языка для 6 класса"бы сделать выговор, внушив ему быть в "Божий Суд: Что нас ждет на самом деле согласно Библии"будущем поосмотрительнее.

Пожалуй, впервые "Настольная книга диабетика"звездному флагу предстояло развеваться над столь потрясающим "Всеобщая история театра"спектаклем.

Приход Оцеолы поразил не "Справочник школьника по русскому языку. 1-4 классы"только индейцев, но и "Уроки мудрости: Сочинения"еще кое-кого.

Должно быть, он наблюдает за "Князь. Последняя битва"привратником.

Однако он не собирался "Математика: 4 класс: Учебник для учащихся общеобразовательных учреждений: В 2 частях. Часть 1. ФГОС"оставаться на месте.

Мы только слышали, как храпят "Работа с точками боли: 20 методик, снимающих боль. Экспресс-практикум"спящие дикари и как лошади жуют траву.

И "Карлос Кастанеда Утраченные лекции Охота за Силой Путь Собаки" в первый раз следствие "Лирика Фет" прекратили.

Древний, черный, пышущий дымом "Каталог дет. ВАЗ 2110-11-12" дракон-машина с пассажирскими вагонами.

В таком случае "Верноподданный" давай сделаем "Большой астрологический календарь на 2012 год" то, на что он "Все театры Москвы Справочник 2012" намекал, и выйдем, сказал "Мантисса" он.

Поль увидел пламя и людей, "Испанский быстро и легко" пытающихся погасить его.

Вокруг "Прописи для самых маленьких" него зазмеились трещины.

Приподняв парня "Сказки Красная Шапочка" за ворот, Римо отвесил ему внушительную пощечину.

Маккаб "Ладушки" превратился в женщину, размалеванное лицо которой начало отходить от ""Так вот кого любил я…". Женщины в жизни великих людей" костей полосками, как кожура.

Я "Школа сомелье" освобождаю тебя от служения мне.

И "Удачный сад умный огород" превращал вашу планету в бордель, и дал всей "Генрих 4" человеческой расе понять ее глубокую провинциальность в "Служитель кристалла" сравнении с Галактической культурой, неизмеримо "Призрак Оперы Заколдованное кресло" более старой.

Давай закончим с "Трудовое обучение (технический труд). 5 класс. Тестовые задания. Ответы и комментарии. Пособие для учителей учреждений общего среднего образования с русским языком обучения." этим участком и возьмем ниже.

Под ногами вспыхивали разноцветные "Спутницы пропащих" искры, и тропа стала ослепляюще красной.

Я подожду "Амариллис день и ночь" здесь посыльного, пока ты будешь заказывать животных и оборудование.

Son Güncelleme ( Çarşamba, 03 Temmuz 2013 00:26 )  

Login Form

İdeal Sağlılık Yaşam Programı


PopUp MP3 Player (New Window)

........ Yazarlar ........

Önceki Sonraki

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet hastalığının oluşumunda genetiğin ve yaşam tarzının çok büyük katkısı vardır. Hareketsizlik, yüksek enerjili besinlere daha çabuk ve daha kolay ulaşılabilme ve bunun getirdiği kilo alımı, şişmanlık, düzensiz beslenme… diyabet...

Devamını Oku

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması yüksek tansiyon yani hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır.5-10 dakika dinlenme sonrasında ölçülen büyük tansiyonun 140 mmHg’ yi, küçük tansiyonunda 90 mmHg’ yi geçmesi hipertansiyonu göstermektedir. Ülkemizde...

Devamını Oku

Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan Ayında Beslenme

11 ayın sultanı ramazan ayında daha rahat oruç tutmak, sağlıklı beslenmek ve bazı rahatsızlıkların oluşmasını engellemek için nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir. Bugün ki konumuz Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğidir....

Devamını Oku

Yazın En Sevileni

Yazın En Sevileni

Yaz aylarında küçük büyük her yaştan insanın vazgeçemediği tat tabiî ki dondurmadır. Fakat yemeden önce genellikle şu sorular sık sorulmaktadır. “Acaba kilo alır mıyım?”, “Diyetimi bozar mı?”,...

Devamını Oku

6 Haziran Diyetisyenler Günü

6 Haziran Diyetisyenler Günü

Her yıl yurdun bir çok yerinde sessiz bir şekilde kutlanan bu anlamlı gün Diyetisyenlerin Yıl Dönümüdür. Türkiye de ki tüm Diyetisyenler için anlam ve önemi olan bu güzel günde Obezitenin...

Devamını Oku