iSYAD

İdeal Sağlıklı Yaşam Derneği

You are here: Home

Turizm ve Sağlık

e-Posta Yazdır PDF
 Türkiye de son 2-3 yılda Turizm sektöründe patlama yaşanmaktadır. Bununla birlikte Turizm çeşitleri, sorunları, geleceği ve bu alandaki fırsatlar her geçen gün genişleyerek tartışılmaktadır Buhara Sağlık olarak 6 yıldan beri Turist Sağlığı ve Sağlık turizmi ve bunların Avrupa’yla ilişkileri üzerine çalışmaktayım. Bu konu son 1-2 yıldan beri hükümetin ve ülkenin gündemine yeni oturmuş ve tartışılmaya başlanmıştır.
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bazı kavramları doğru kullanmak gereklidir.
Turistin sağlığı:

Yurt dışından geçici süre için gelen insanların bu süre içinde hastalanmaları ve tedavileri, turistlerin bulundukları yerlerin sağlıklı olması ve turistlere hizmet sunanların sağlığı da turist sağlığı konusuna girer. 
Sağlık Turizmi:

1- Bir ülkeden diğer ülkeye herhangi bir sebeple (bekleme süresinin uzunluğu, tedavinin ekonomikliği veya daha kaliteli sağlık hizmeti v.b.) sadece tedavi için gidilmesidir.
2- Tıbbi olarak gerekliliği raporla belirlenmiş kaplıca tedavileri için bir ülkeden diğer ülkeye gidilmesi de bu tanım altında yer almaktadır.

Kaplıca Turizmi:
Jeotermal tesislerden yararlanmak amacıyla yapılan seyahatler
1. Tıbbi olarak gerekliliği raporla belirlenmiş kaplıca tedavileri için bir ülkeden diğer ülkeye gidilmesi.(aynı zamanda sağlık turizmi kapsamına da girer)
2. Dinlenmek rahatlamak ve kendini daha iyi hissetmek amacıyla konforlu ortamlarda geniş otelcilik hizmetleriyle birlikte kaplıcalardan faydalanmak (ülkemizde yangın olan şekilde budur) 
Çoğu zaman 1 ve 2 sınırları birbirinden tamamen ayrılamayabilir. Hatta bu hizmetler kombine sunulabilir.
Yurt dışından kaplıcalarda kendini daha iyi hissetmesi (wellness) ve/veya rahatlaması (restness) için gelinmesi Sağlık Turizminden daha ziyade kaplıca turizmi kapsamına girer.
Sağlık Turizmi denince ülkemizde yanlış bir yorumlamayla kaplıca turizmi anlaşılıyor. Halbuki kaplıca turizmi sadece Sağlık turizminin alt bir grubu olabilir.
Sağlık Turizminin içine çoğu zaman turistin sağlığı da girer. Şöyle ki Avrupa dan kalça protez veya göz lazer tedavisi için ülkemize gelen kişilerde turisttir. Hastane dışında gidiş dönüş ve konaklama esnasında karşılaştığı olaylar turizm kapsamında değerlendirilmelidir. Bu örnekte kalça protezi için gelmesi ve hastanedeki tüm işlemler. Sağlık turizmi ama otelde kaldığı esnada kirli su ve bozulmuş yemek sebebiyle ishal olması turist sağlığı kapsamında değerlendirilme. 

Özetle:
Turistin sağlığı, sağlık turizmi ve sağlık turizminin kısmen içinde olan kaplıca turizmi böyle tanımlanabilmesine rağmen bir birinden tam ayrılamayan üç kavram ortaya çıkıyor.
a) Turistin sağlığıb) Kaplıca turizmi
1. Tedavi edici kaplıca hizmetleri
2. Dinlenme amaçlı kaplıca hizmetleri
c) Sağlık turizmi
Öncelikli olarak ülkemizde bu kavram kargaşası netleşmeli ve yasal olarak tanımlanmalı sonra bu kavramları kapsayan kurumların işleyişi ve hizmetlerin sunulmasıyla ilgili yönetmelikler hazırlanmalı.


A) TURİSTİN SAĞLIĞI:
Ülkemize sağlıklı olarak dinlenme ve eğlenme veya Türkiye’nin bir çok zenginliklerini (kültür ve, tarih, dağ, mağara vb.) tanıma amaçlı gelen kişilerin sağlığını ve bulunduğu ortamın sağlıklı olmasını kapsar. 
Turistler öncelikli olarak alt yapısı mükemmel sağlığını tehlikeye atmayacak ortam ve kurumları tercih edecektir. Buna rağmen beklemedik sebeplerden dolayı hastalanırsa acil ve güvenilir bir sağlık hizmeti talep edecektir.
Bu çerçevede beklenmedik bir hastalığın sebep- sonuç ve düzeltilmesi ve maliyeti önem arz edecektir.
Turist Sağlığı ile ilişkili konular:
1- Turistin bulunduğu ortam ve bu ortamda çalışanların sağlıklı olması
2- Turizmin getireceği muhtemel hastalıklar açısından toplumun sağlığı
3- Turistlerin sağlığı ve acil hallerde sağlık hizmeti sunumu.
a. Sağlık personeli ve kurumların işleyişi
b. Yurt dışı sigortalarıyla ilişkiler ve ücretlendirme
4- Yurt dışına sunulan turizm ve sağlık hizmeti sonucunda ülkemizin ve sağlık hizmetlerinin tanıtımı olacaktır.
5- Gurbetçilerin izindeyken oluşan sağlık problemleri

B) KAPLICA TURİZMİ
a) Dinlenme amaçlı kaplıca turistleri:
Turistlerin bir kısmı (Özellikle yaşlı kesimi) Ülkemizin doğa güzellikleri ve jeotermal kaynaklarından dinlenme amaçlı faydalanmalarını kapsar. Burada kaplıcanın bulunduğu tabiat, jeotermalin kalitesi ve lüks ortamı çok önem arz edecektir. Asıl amaç dinlenme ve eğlence ikinci amaç rahatlama ve iyilik halini elde etmedir. Küçük çaplı otelcilik hizmeti veren kaplıcalar bu kapsamda değerlendirilemez.

b) Tedavi amaçlı kaplıca turizmi:
Ülkesinde tabipler tarafından teşhisi ve endikasyonu konmuş hastalıkların tedavisi için ülkemize gelmeleri ve kaplıcalardan faydalanılmasını kapsar. 

Bu durumda ülkesinden yanında getireceği raporlar önem arz eder. Türkiye’de de tabiplerin kontrolünde kaplıcalarda tıbbın kuralları çerçevesinde tedavi olmaları gerekecektir. Bu bölümde lüks otelcilikten ziyade kaplıcanın kalitesi, fiziki olarak türü önem arz eder. Modern küçük kaplıca merkezleri bile bu hizmeti sunabilir.

Bu güne kadar dinlenme amaçlı kaplıca turizmi ile tedavi amaçlı kaplıca turizmi birbiriyle sık sık karıştırılmıştır.

Bunun sebepleri;
1- Ülkemizde ve yurt dışında bu iki bölüm ayrı ayrı tanıtılmadı ve pazarlanmadı. Aslında bugüne kadar kaplıcaların tanıtımı yurt dışında hiç yapılmadı sayılır.
2- Ülkemizde bu konuda tıbbi endikasyonlar tam konmadı zaten FTR bölüm son yıllarda güncelliğini kazanmış olup ruhsatlı modern kaplıcalar yeni yaygınlaşmaktadır.
3- Kaplıca tedavisi için tıbbi endiksiyon konduğu zaman bile bugüne kadar hastanın gideceği ruhsatlandırılmış kaplıcalar yaygın değildi.
4- Sosyal güvenlik kurumlarının ödediği ücret maliyetlerinin çok altında.
5- Avrupa sağlık kasalarının kaplıca tedavisi için yurt dışına sevk ve bedellerinin ödemesi konusunda ciddi girişim ve araştırma yapılmamıştır.
Bütün bunların sonucunda dinlenme amaçlıda olsa tedavi amaçlıda olsa herkes lüx ve konforlu kaliteli kaplıcaları tercih etmeye başlamış ve bedellerini kendileri ödemişlerdir.


C) SAĞLIK TURİZMİ:
Sağlık insanlığın en vazgeçilmez hakkı ve ihtiyacıdır. Her ülke sağlık için bir politika belirleyip vatandaşına sağlık ihtiyacını karşılar. Ülkemiz kamu sağlık hizmetlerine ilaveten son 10 yılda özellikle 2-3 yılda özel sağlık sektörüyle ciddi işbirliğine girilmiş ve sağlık hizmeti hızla özele kaymaya başlamıştır. Özel sağlık sektöründe ciddi atılımlar olup. Avrupa standartlarıyla yarışabilecek düzeyde özellikle büyük illerde özel hastaneler artmaya başlamıştır.

Bu büyük ve donanımlı hastaneler ülkemizin genel standartlarının üzerindedir. Kendileri yurt dışı pazarlara açılmak zorundadırlar. Ülkemizdeki sağlığa ayrılan pay sınırlı kişi başına düşen sağlık harcamaları 200 USD yi geçmemektedir. Bu nadide kurumların ayakta durabilmesi için yurtdışı pazarlara açılmaları kaçınılmaz olacaktır.

Ayrıca ülkemiz mevcut coğrafik konumu, Avrupa birliğine girme trendi ve sağlıktaki dönüşüm projesi, özel sağlık sektörünün geldiği durum ve turizmdeki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda sağlık turizminin ciddiyeti ve ülkeye getireceği ekonomik değer çok büyüktür.

YURT DIŞINDA SAĞLIK HİZMETLERİ VE ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMİ 

Bu konunun iyi anlaşılabilmesi için 3 bölgeye ayırmakta fayda var.
1. Avrupa
2. Orta Asya ve Ortadoğu
3. Afrika ülkeleri
1- Avrupa açısından Sağlık Turizmi: 
Avrupa ülkelerinde sağlık hizmeti sunumu çok kaliteli ve pahalıdır. Toplumun beklentileri üst düzeydedir. Toplum yaşlanmakta sağlık hizmetine olan ihtiyaçları tabii olarak artmaktadır.
Tablo böyle olunca sağlık harcamaları her geçen gün altından kalkılamaz bir hale gelmektedir. Özellikle özel sigortacılığın ve özel sağlık hizmet sunucularının arttığı ülkelerde durum daha vahimleşmektedir.
Hükümetler bütçeden sağlığa ayrılan payı artırmak zorunda kalırken özel sigortaların karlılık oranı düşmekte, sağlık hizmeti sunucularında yatırdıkları paralarla orantılı gelir elde edemedikleri için yeni yatırım yapmakta veya daha karlı (gıda, silah sanayi iletişim v.b.) alanlara yatırım yapmaktadırlar.
Hal böyle olunca Avrupa gelecekte sağlık finansındaki sıkıntıyı aşmak için birçok yollar incelenmekte; bunlardan en önemlilerinden biriside sağlık hizmetini daha ucuz, satın almak veya sigortalılardan katılım payını artırmak,hatta bazı sağlık hizmetlerini kapsam dışı bırakmak olarak görülmektedir.
Sonuç olarak Avrupa da gelinen nokta pahalıya sağlık hizmeti almak zorunda kalan sigorta için, hem de kapsam dışı kalan hizmetlerde sigortalı için daha ucuz, ama kaliteden taviz vermeyen, bekleme süresi kısa olan sağlık hizmeti sunucularına ihtiyaç vardır. Neticede Avrupa yurt dışından ucuza sağlık hizmeti almaya aday haline gelmiştir.
Burada göz ardı edilmemesi gereken konu Avrupalı kaliteden taviz vermeyecek hem kültür olarak hem de hukuki olarak hizmeti nereden alacağı kararı hastanın bizzat kendisine aittir. Avrupalı genel olarak yine Avrupa dan sağlık hizmeti alacak, hasta hakkını arayacak hasta için maliyet önemli olmayacaktır. Bu açıdan Avrupalıya Türkiye’nin sağlık hizmeti sunumu kısa sürede kolay olmayacaktır.
1. Kalitemiz iyice arttığında,
2. Türkiye’nin sağlık sektörü çok iyi tanıtıldığında,
3. Sağlık hizmetine ilaveten paket halinde Turizmin imkanlarını sunulduğunda,
4. Türkiye hükümeti ve özel sektör Avrupa sigortalarıyla çok sıkı ilişkiler kurduğunda,
Türkiye’ye sağlık hizmeti almak için Avrupalılar gelmeye başlayacaktır. Bütün bunlardan sonra bile bunları memnun etmek kolay olmayacak. Malpraktislerde ödenecek tazminatlar problem olacaktır. Fakat Avrupa’da yaşayan 5 milyona yakın Türk, 20 milyonu aşkın Müslüman (Pakistan, İran, Irak, Fas, Tunus, Afrika) göçmen öncelikli hedef kitle seçilirse durum çok farklı olacaktır.
Avrupa özellikle II. dünya savaşından sonra sömürü ülkelerinden ve gelişmemiş ülkelerden ciddi sayıda insan kaynağı temin etmiş ve ucuza iş gücü bulmuşlardır. (tabi sömürü dönemindeki elde edilen insan gücü kaynakları özellikle İngiltere için durum daha farklı boyuttadır.)
Yıllarca Avrupa da çalışan göçmenler Avrupa ya yerleşmişler özellikle Türkler iş sahibi olmuşlar, evlenmişler ve Avrupa toplumuyla kaynaşmışlardır. Artık bu kitle Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Genel olarak sağlık hizmeti alma bakımından Avrupalı ile göçmenler aynı haklara sahiptirler. Fakat sağlık hizmeti alırlarken özellikle son yıllarda hiçte Avrupalıyla eşit muamele görmemektedirler.
Sağlık turizmi açısından Avrupa pazarı üç ayrı grupta düşünülmeli:
1) Avrupalıların bizzat kendi vatandaşlar
2) Avrupa da yaşayan vatandaşlarımız (gurbetçiler)
3) Avrupa da yaşayan diğer Müslüman göçmenler (Pakistan, İran, Irak, Fas, Tunus, Afrika vb.)

Avrupa için yurt dışında iki ana başlıkta sağlık hizmeti söz konusudur. (Turistin sağlığı ve sağlık turizmi.) Yurt dışına çıkan Turistlerin tatil esnasında acil sağlık hizmeti almaları bu konu turistin sağlığı başlığında incelenmeli.
Ekonomik olması, sıra beklememek amacıyla kronik hastalıklar ve planlı tedavi için yurt dışına gidilmesi Sağlık Turizmi’dir.
Üzerinde durulması gereken en önemli nokta sigortalının yasal olarak ben yurt dışındaki şu hastaneden sağlık hizmeti almak istiyorum diye talep ve beyan etmesi şarttır. Bunun içinde sigortalıya tanıtım ve pazarlama önemlidir. Nihai karar sigortalının talebiyle olacaktır.


Avrupada yaşayan vatandaşlarımız (Gurbetçiler):
Gurbetçilerimiz Avrupa da önceki yıllara göre iyi Sağlık hizmeti alamamaktadırlar. Özellikle 1. ve 2. kuşak yaşlı kesimin dil problemin den dolayı derdini tam anlatamıyorlar. Hekimlerle iletişim kuramıyorlar. Gurbetçilerimiz genelde Türk hekimlerine güvenleri daha fazla. Gurbetçilerimiz Türkiye ye izine geldiklerinde kamu kurumlarından (önceki yıllarda özellikle SSK hastanelerinden) hızlı ve kaliteli hizmet alamıyorlardı. Buhara Sağlığın 6 yıl önce başlattığı çalışma neticesinde gurbetçilerimiz izinde hastalanınca özel sağlık kurumlarından ücret ödemeden sigortanın onayı ile sağlık hizmeti alabilmektedirler. Ancak acil olmayan planlı tedavi bu gün için almamaktadırlar.
Gurbetçilerimizin büyük bir kısmı kronik hastalıkların ve planlı tedavilerini de Türkiye’de de yaptırmak istiyorlar. Bunun için Türkiye deki hastaneler organize bir şekilde Avrupa sigortalarıyla görüşüp konuyu bu açıdan izah etmelidirler. Sonrada gurbetçilerimize ulaşıp hastanelerimizin tanıtılması önemlidir.
Sigortaya yapılacak teklif Avrupa yaşayan Türk kökenli göçmenler planlı tedavilerini refakatçi ve yol ücreti dahil tedavi bedellerinin çok cazip olduğu, özel hastanelerin kalitesinin iyi olduğu tedavi için gurbetçilerin buna razı oldukları anlatılacak. Hollanda, İngiltere gibi ülkeler bu konuda zaten ilk adımları atmışlardır. Kısacası Türk özel sağlık sektörünün Avrupa sigortalarıyla iletişime geçmesine pazarlama yapması güncel olgunlaşmış olan bu konuyu kısa sürede neticelendirecektir.
Öncelikli olarak 4 milyonu aşkın gurbetçi sonra 20 milyonu aşkın diğer Müslüman göçmenler Türkiye den sağlık hizmeti almaya başladı mı bununla birlikte ve/veya bunlardan sonra kalitemiz ve pazarlamanın iyi olduğu takdirde Avrupa’nın yerli halkıda ülkemize sağlık turizmi için gelir. Aksi takdirde bu alt yapı yapılmadan ve adımlar atılmadan öncelikli hedef Avrupa’nın yerli vatandaşı olursa işimiz zor. Çünkü onlar daha bu konuda çok istekli ve hazır değiller 1-2 Malpraktisde tüm pazar kapanabilir.

 

B) Orta Doğu ve Orta Asya

11 Eylül Terörist saldırısından sonra Orta doğudaki Müslümanların ABD ve Avrupa ya gidişleri ve ilişkileri her alanda azaldığı ve zorlaştığı gibi sağlık hizmeti alımında olumsuz yönde etkilenmiştir. Artık orta doğudaki Müslümanlar ABD ve Avrupa’ya eskisi gibi rahat gidememektedirler.

Bilindiği üzere orta doğudaki zengin halk genelde Türkiye’nin kendini tanıtmadığı ve geçmişte sağlık alanında çok ileri olmadığı için sağlık hizmetlerini hep Avrupa ve ABD den alıyorlar. Bugün sağlık hizmetini alabileceği en modern, yakın ve kaliteli hizmet sunan ülke Türkiye’dir. Bu fırsat iyi kullanılmalı orta doğuya bu konu iyi anlatılmalı bu bölgede sigorta sisteminden daha ziyade vatandaşın bizzat kendisi ikna edilmeli ve cazip paketler sunulması yeterli olacaktır. Çünkü tedavi parasını genelde kendisi ödeyecektir.
Orta Asya ya gelince konu biraz farklı Türkiye Cumhuriyetleri Sağlık hizmetinin kalite bilinci var ama bölgede kaliteli sağlık hizmeti sunucuları yok. Halkın belli bir üst tabakası zengin bunlarda batı ülkelerinden sağlık hizmeti almaktadır.
Ortadoğu’nun ve Orta Asya’nın birçok hizmeti teknolojisini ve malzemesini batıdan alması izah edilebilir ancak; Türkiye mesafe olarak yakın, Müslüman, iklimi ve tabiatı güzel sağlık hizmeti Batıdan geri kalmazken (özellikle 2-3 büyük ildeki bazı özel hastaneler) bizim sağlık turizmi pazarından pay alamayışımızın hiçbir bahanesi olamaz. Tek bahane pazarlama ve tanıtımdaki eksikliğimiz ve beceriksizliğimiz beklide bu büyük pazarı bu açıdan keşfedemeyişimizdir.
D) Afrika Ülkeleri
Bu ülkelerde bir çok hizmette olduğu gibi sağlık hizmeti de çok geridedir. Üst zengin sınıf bu hizmeti batıdan almaktadır. Çünkü Batıyla olan ilişkileri sömürü döneminden beri çok sıkıdır. Ancak son yıllarda batının sağlık alnında karşılaşmaya başladığı sıkıntılardan dolayı bu kısmı ihmal etmeye başlamıştır. Türkiye bu pazara ilk defa sıcak bakmaya başlamıştır. Zamanla bu pazara da kaliteli ve ekonomik bir sağlık hizmeti sunulabilir.
Sonuç olarak :
Sağlık turizmi olarak sadece kronik hastalıklar ve planlı tedavi hizmetlerini ucuz olduğu için Avrupa ya (özellikle göçmenlere ) ve 11 Eylül sonrası tablodan dolayı Ortadoğu ve Orta Asya ya pazarlanabilir. Kaplıca turizmi için durum farklı . Çünkü, kaplıcalarımız kesinlikle kaliteli ve ekonomiktir. Kaplıcalar tüm Avrupalıya çok rahat bir şekilde tanıtımı iyi yapılırsa pazarlanabilir. (Tabiki burada tedavi amaçlı kaplıca turizmi yine biraz zor dinlenme amaçlı kaplıca turizmi daha kolay pazarlanabilir)
Sağlık turizmi adına öncelikli sunulacak hizmetler (göz lazer tedavisi, estetik cerrahi hizmetleri, diş tedavisi, kalp cerrahisi vb.) şeklinde olmalı. 
Dr. Dursun AYDIN
Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği
Başkanı 

незначительное напряжение многократно усилило боль в тазобедренном суставе.

Он с удовольствием смотрел на их смеющиеся детские лица, на их гарцующие тела маленьких пони.

У меня к тебе маленький деловой разговор.

Чтобы его перегнать сюда, потребуется время.

Воан открыл бутылку вина и передал ее сидящей возле меня на переднем сиденье блондинке.

Выбирайте слова, Джеф, обиделся лорд Аффенхем, и Энн, по-видимому, согласилась.

Он делает резкий выпад, но Мадрак отражает и его.

Если бы мы сейчас провели слияние, то, думалось мне, возникли бы значительные "Скачать александр серов"разногласия, но связующим звеном был я, и я же был единоличным наследником последних познаний Энджела и единственным, кто мог действовать.

Боюсь, я доставила вам уйму хлопот.

Но призрак, как я понимаю, это некая нематериальная сущность, дух кого-то или чего-то, что когда-то имело вполне материальное, физическое воплощение.

Он сделал мне подножку, я быстро вскочил, схватил противника под мышки и бросил "Книга пять языков любви"его через бедро.

Хью почувствовал небольшой прилив сил.

Вчера, начал агент без "Прощай, детка, прощай"дальнейших предисловий, мы только занимались разговорами.

Из "Иуда Искариот"признания никогда ничего хорошего не выходит.

То были "Межотраслевые правила по охране труда (правила безопасности) при эксплуатации электроустановок"наемные пеоны Карлоса, единственного белого "Болезни и вредители хвойных растений"в этой партии и ее "Анжелика. Тулузская свадьба. Том 2"предводителя.

Нужно только, чтобы вы пошли против тех, "Винни и его друзья. Мои любимые сказки"кто хочет забрать закон в свои "Собачье сердце"руки и извратить его в свою пользу.

С "Зональный трейдинг"каждым часом наше положение ухудшалось.

Какой-то "Полное собрание повестей и рассказов о любви в одном томе"солидный господин объяснил окружавшей его толпе, что "Если б я был русский царь. Советы Президенту"ведут дезертира.

А также "Учет производственных запасов предприятия"зарплату слуге и "Учет производственных запасов. Счета бухгалтерского учета"много других мелочей.

Эльф достал "Учет производственных материальных запасов на складе"стрелу, но не был "Учет производственных затрат на предприятии"расположен стрелять.

Последних двух я решил взять "Учет прочих доходов и расходов организации"под особое "Учет процессов снабжения, производства и реализации продукции"наблюдение, но держаться от них "Учет прочей дебиторской задолженности"подальше.

Койки образовывали длинный "Учет прочих внешнеэкономических операций"ряд.

спросила она, указывая пальцем.

Но я "Учет расхода металла и анализ его использования в заготовительных цехах организаций машиностроения"молча пообещал себе, "Учет расходов индивидуального предпринимателя без образования юридического лица"что Фу Ксиан еще заплатит мне за это унижение.

Так "лучшие бои фёдора емельяненко скачать"что, скоро общественность перестала нами интересоваться.

Я отмахнулся, встал "скачать игру сплит секонд"возле Джинни на колени, "скачать сериал дикий"зажал голову Свертальфа между ладонями.

Первым делом надо выяснить, кто "Легенда об искателе 3 сезон скачать"они такие.

Принца, о "скачать друг вокруг на нокию"котором я рассказывал, звали Во, и "скачать моды на игру скайрим"у него был брат, явно зарившийся "фильм живая сталь скачать"на трон; этот брат собирал большую армию, гораздо большую, "бесплатные программы для хакеров скачать"чем могла ему понадобиться для охраны собственных "скачать вкопт для опера"границ.

Анна поняла, "скачать диктанты по русскому языку скачать"что должна сама ехать в Сорнику.

У `Рубина Доломо нет прекрасной жены.

Стряхнув мокрые плащи, "Андерсен Сказки" Поль и Маусглов "Искатель 2 Потерянный" свернули на узкую лестницу, ведущую "Японки не стареют и не толстеют" к извилистой улочке.

Давненько я не летал на дрифтере, "Елена Майорова и ее демоны" кроме как для развлечения.

Нет, но "Звездный молот" месть хорошо согласуется "Лечение заболевшей птицы" с моим классическим образом "Антикризисное управление Коротков" жизни.

Ему не хотелось разрушать мечту другого человека.

Мы "Карманный атлас Московская область" уже некоторое время их "Последний шанс увидеть Племена Обычаи…" ждем.

Еще раз приношу свои извинения за "Письмо 1 кл. Р/т" то, что прервал ваш отпуск.

Ты должен сделать "скачать рамблер аська" царапины на каждой из лап, одну на макушке, одну посредине хвоста, "песни восьмидесятых скачать" одну посредине спины в тех семи "скачать картинки самолеты" местах, где была пробита тень.

Не то чтобы я отказался "игровые автоматы обезьянки онлайн бесплатно" подписать контракт и ушел, если "скачать программу аниматор против анимации" это нужно будет для моих исследований, но я с "краткое содержание войнич овод" удовольствием скажу доку Квилиэну, куда ему "Русская семья. Праздники и традиции" запихать его предложение.

Откажись от роли проводника, и пусть Лорелл пришлет "учебник по обществознанию 9 класс скачать кравченко" нового.

Я потратил на него все время последних месяцев.

Но то ли они были "Трижды на заре" слишком шустрыми, "заочное решение образец" то ли Джек слишком нерасторопным.

Ты опять ничего не понял, сказал он.

Son Güncelleme ( Cuma, 05 Temmuz 2013 00:43 )  

Login Form

İdeal Sağlılık Yaşam Programı


PopUp MP3 Player (New Window)

........ Yazarlar ........

Önceki Sonraki

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet hastalığının oluşumunda genetiğin ve yaşam tarzının çok büyük katkısı vardır. Hareketsizlik, yüksek enerjili besinlere daha çabuk ve daha kolay ulaşılabilme ve bunun getirdiği kilo alımı, şişmanlık, düzensiz beslenme… diyabet...

Devamını Oku

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması yüksek tansiyon yani hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır.5-10 dakika dinlenme sonrasında ölçülen büyük tansiyonun 140 mmHg’ yi, küçük tansiyonunda 90 mmHg’ yi geçmesi hipertansiyonu göstermektedir. Ülkemizde...

Devamını Oku

Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan Ayında Beslenme

11 ayın sultanı ramazan ayında daha rahat oruç tutmak, sağlıklı beslenmek ve bazı rahatsızlıkların oluşmasını engellemek için nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir. Bugün ki konumuz Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğidir....

Devamını Oku

Yazın En Sevileni

Yazın En Sevileni

Yaz aylarında küçük büyük her yaştan insanın vazgeçemediği tat tabiî ki dondurmadır. Fakat yemeden önce genellikle şu sorular sık sorulmaktadır. “Acaba kilo alır mıyım?”, “Diyetimi bozar mı?”,...

Devamını Oku

6 Haziran Diyetisyenler Günü

6 Haziran Diyetisyenler Günü

Her yıl yurdun bir çok yerinde sessiz bir şekilde kutlanan bu anlamlı gün Diyetisyenlerin Yıl Dönümüdür. Türkiye de ki tüm Diyetisyenler için anlam ve önemi olan bu güzel günde Obezitenin...

Devamını Oku