iSYAD

İdeal Sağlıklı Yaşam Derneği

You are here: Home Haberler Güncel Haberler Ramazanda Besleme

Ramazanda Besleme

e-Posta Yazdır PDF
Kullanıcı Değerlendirmesi: / 0
ZayıfEn iyi 

11 ayın sultanı ramazan ayında daha rahat oruç tutmak, sağlıklı beslenmek ve bazı rahatsızlıkların oluşmasını engellemek için nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir. Bugün ki konumuz Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğidir.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; bu ayın diğer aylardan manevi olarak çok büyük farklıkları olmasına rağmen, beslenme olarak diğer aylardan bir farkı yoktur. Ramazan ayında da diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermemiz gerekir.

 

Bu ayda dikkat etmemiz gereken, en çok yapılan beslenme hataları şunlardır.

 

Sahura kalkılmaması ile çok uzun süren açlık, çok uzun süren açlığın ardından da çok aşırı miktarda ve kısa sürede yemek yenmesi, çok yağlı olan yemeklerin yenmesi, çok tuzlu olan yemeklerin tüketilmesi, kızartma ve kavurmaların fazla tüketilmesi, sıvı tüketiminin yetersiz olması, ağır yemeklerin üzerine şerbetli hamur tatlılarını yenmesi … gibi hatalardır.

Sindirim problemleri , uzun süreli açlık, aşırı sıvı kaybı , tansiyon ve şeker düşüklüğü ve bunlara bağlı yorgunluk ve kabızlık , aşırı yemek yeme ile mide de ağrı, yanma gibi problemlerle karşılaşabilmekteyiz.

 

Bunlar sadece beslenme ile oluşan sağlık problemleridir. Bu sıkıntıların oluşmaması için yapmamız gerekenleri şöyle sıralayacak olursak;

  1. Ramazanda en önemli öğün sahurdur. Sahura mutlaka kalkılmalıdır yoksa uzun süren günlerde açlık saati daha da fazla uzar, ciddi sağlık problemleri ile kilo alma kaçınılmaz hale gelir. Gece aşırı yiyip yatma sağlıksız uyku, mide yanması, ağrı,hazımsızlık ve gaz şikayetlerini artırır. Uzun süreli açlıkta da metabolizma hızı azalarak kilo alımı artar, şeker düşmesi, tansiyon düşmesi ve bayılmaya kadar gidebilir.
  2. Sahur için en iyi besinler kahvaltılıklardır. Esmer ekmek, yarım yağlı peynir, zeytin , haşlanmış yumurta, bal veya pekmez, domates-salatalık-yeşillik, muz veya armut veya kuru meyveler, içecek olarak da mutlaka süt öncesinde veya sonrasında da su, açık çay ve ıhlamur tüketilmelidir.
  3. İftar için yemek planları tok karna yapılmalıdır. İftarda ağır kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine fırın, ızgara, buğulama az yağda pişirme gibi yöntemler kullanılmalıdır.
  4. Çorba gibi sıvı alımını artıran, yoğun açlık hissini azaltan ve sindirimi kolay bir besinle iftarda yemeğe başlamalıyız. Mideye hemen yüklenmeden çorbanın devamında salata ve fazla miktarda olmayan kepekli ekmekle devam edilmelidir.

İftar yemeği mutlaka ikiye bölünmeli 15-20 dk ara verildikten sonra çok çeşitli olmayacak şekilde zeytin yağlı sebze yemeğinin yanında haşlama yada ızgara et veya etli sebze yemeği olmalıdır.
İftar yemeği mutlaka salata ve yoğurt ile desteklenmelidir.

  1. Yemekler yavaş yenmeli ve lokmalar iyice çiğnenmelidir.
  2. Çok uzun süren açlık, iftar ve sahur arası vaktin kısa olması, yaz ayında orucun tutulacak olması sıvı tüketiminin önemini artırmaktadır. Su ve sıvı tüketiminin azalması ramazanda en sık karşılaşılan problemlerdendir.

Vücudumuzun %60 ı sudur ve her halükarda günde 1.5 – 2.0 litre su kaybı olmaktadır. Bu kaybolan suyunda mutlaka yerine konması gerekmektedir. Vücudun susuz kalması en başta konsantrasyon kaybı, halsizlik ve yorgunluğa neden olurken barsakların tembelleşmesiyle kabızlığa da neden olur. Kabızlıkta hem barsaklara zarar verirken hemde kilo almaya neden olur. Bunlardan dolayı hem su olarak, hem de taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayları ayran gibi besinlerle sıvı tüketimimizi karşılamalıyız.

Ayrıca kabızlık içinde yeterli su tüketimini yanı sıra kepekli ekmek ve kuru meyve tüketmek, haftada 1-2 kez kurubaklagil tüketmek , her öğünde salata yemek ve mutlaka egzersiz yapılması gerekir.

  1. Ramazanda tatlı iftar sonrasına bırakılmalı baklava, kadayıf, lokma, tulumba gibi tatlılar yerine sütlü yada meyveli tatlılar tercih ve hatta bu tatlıların yapımında enerji alımını azaltmak için tatlandırıcı kullanılmalıdır.
  2. Yoğurt-süt tüketimi günde 2 su bardağının altına düşürülmemelidir.
  3. Günde en az 3 porsiyon meyve tüketilmelidir.
  4. İftardan sonra mutlaka 30 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır.
  5. Aç karna içilen sigara vücuda daha fazla zarar verdiğinden mutlaka sigara içenler tok karna sigara içmelidir.
  6. Uzun süreli açlıktan sonra yenen ağır yemekler kalbe binen yükü artırır. Kalp krizi, tansiyon yükselmesi, beyin kanması ve felç gibi hastalıkların riski artar.

Özellikle kalp-tansiyon ve şeker hastalarının hamur işlerinden, aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden , kızartmalardan kaçınması gerekmektedir.

  1. Ramazanda Fast-food, kızartmalar, hamur tatlıları, çok tuzlu, şekerli ve çok yağlı besinler, salam, sucuk, sosis, kavurma, doymuş yağ içeriği yüksek besinler ve sakatatlardan kaçınılmalıdır.

Mutlaka haftada 2 defa kurubaklagil ve 2 defa balık tüketimine dikkat edilmelidir.

  1. Tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Fazla tüketilirse vücutta ödem oluşacak, ve tansiyon yükselecektir.

 

Soruyu Soran : Ramazan K./ Pazarcı

Soru : Diyabet hastasıyım oruç tutabilir miyim?

Cevap : Şekeri kontrol altına alınamamış şeker hastaları başta olmak üzere, böbrek hastaları, yüksek tansiyon hastalığı gibi sürekli ilaç kullanan hastaların, büyüme gelişme çağındaki çocukların, gebe ve emziren kadınların, hipoglisemisi olanların, yaşlıların, yüksek enerji gereksinimi olan ağır işte çalışanların doktora danışmadan oruç tutmamaları gerekir.

 

 

Soruyu Soran : Gülcihan Y./ Ev Hanımı

Soru : Hangi besinler daha çok tok tutar?

Cevap : Kurubaklagiller , tam buğday unundan yapılmış esmer ekmek, kepekli pirinç yada kepekli makarna, süt, peynir, yumurta, yoğurt, sebze ve meyveler daha çok tok tutan besinlerdir.

 

Soruyu Soran : Nur Banu S./ Hemşire

Soru : İftardan sonra tatlı isteğimi nasıl durdurabilirim?

Cevap : Yemek sonrasında şeker tüketimi ihtiyacını karşılamak amaçlı elma çayı, tarçınlı ıhlamur veya kuşburnu gibi hem mideyi rahatlatan hem de şeker isteğini kesen bitki çayları tüketebilirsiniz. Meyve ve yoğurt ilk tatlı ihtiyacı hissedildiğinde tüketilmeli ve en az yarım saat beklenmeli hala tatlı ihtiyacı varsa da sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmelidir.

Diyetisyen Ali YÖRÜMEZ

Sizde soru sormak istiyorsanız lütfen sorularınızı Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir adresine gönderiniz.

По причинам, которые я и не пытался проанализировать, эта выставка, оказалось, произвела на меня впечатление, хотя я наблюдал все это в "Скачать обновление мазилы"прошлом, в том или ином варианте, бессчетное "Бесплатный пеленгатор на компьютер скачать"число раз.

Поль шагнул в сторону раскачивающейся фигуры.

Его лицо увидят по всей стране.

Сто процентов надежности, довольно произнес начальник отдела безопасности компании, молодой человек в опрятном коричневом костюме, обладавший редким даром к анализу систем безопасности.

Осторожно поворачивая больную ногу, он открыл заднюю дверь.

Маскарады и балы квартеронов тоже часто служат ареной ссор между разгоряченными вином молодыми повесами "Скачать фильм унесенный ветром"завсегдатаями подобных увеселений.

Неудивительно, что они проиграли последнюю войну и следующую наверняка проиграют.

Он стал одним из Синанджу, солнечного источника познания человеческого естества Дома великих Мастеров Синанджу.

Мы старались обезвредить его дважды.

Ну, это тонкая работа, сказал я.

Потом он подошел к маленькому окну и выглянул.

Зачем, не стоило труда "игра русская рыбалка играть бесплатно"догадаться.

Мне удалось "скачать татарские песни ринат рахматуллин песни"бежать, но в тот момент война "игры детские няня"была в самом разгаре.

Он не знал, "правильные ответы пдд"многие ли смогут узнать "прохождение игры история игрушек"Римо.

Дилвиш повернулся к Блэку, "скачать карты хабаровска"который стоял на задних ногах, словно статуя "Хижина дяди Тома"из темного льда, и протянул руку.

С тех пор, как "виктор третьяков скачать песню"ты уехала, продолжал он, останавливаясь за багажной тележкой, я.

Я подал предупредительный сигнал, и нам пришлось удирать.

Одну минуточку, я "Миллионер за минуту"только отведу свою старую кобылу в конюшню и тут же приду это "English: пишу красиво. Пропись №3"будет сделано в мгновение ока.

Время близилось к ужину, "Восстать из пепла! Ядерная трилогия"и постояльцы уже толпились у стойки и на "Читаем малышам"крыльце.

Когда наступит время, добавил он с усмешкой, Оцеола "Люди и призраки"сумеет доказать свои права.

Эти "Академия вампиров. Кровные узы. Книга 1. Принцесса по крови"племена составляют одну треть всех семинолов, последовал ответ.

Потом вы "Глубоко под кожей"ему обещали посылать в тюрьму деньги, чтобы подкормиться, и много "Таро магов"еще такого.

Если акулу, подцепив "Русский язык. 6 класс. Учебник в 2-х частях + Справочные материалы к учебнику"на крюк, втащить на борт судна, то сопровождающие ее прилипалы несколько дней будут, "Что делать, если ребенок не хочет в детский сад"не отставая, плыть за судном.

В "Мастер коллажа скачать бесплатно" четырнадцатую, бросил на ходу правый качок.

Его "скачать песни с радио дорожное" похоронили здесь, на семейном участке, рядом "человек паук игры часть 3" с вашей могилой.

По компьютерным сетям к Смиту стекалась "скачать программы телепередач" информация целой армии агентов, "дневники бриджит джонс книга скачать" работающих в самых различных ведомствах.

Оказалось, что Синанджу это небольшой городок в Северной Корее на западном "скачать рыбалку на телефон на нокиа" побережье.

Так, кое-что, уклончиво "психология общения книги скачать бесплатно" ответил Чиун, следя, как рабочие ставят один на "скачать на телефон видео футбол" другой сосуды с фаянсовыми "прохождение игры недетские сказки видео" бусами времен Третьей династии фараонов Верхнего Египта.

И, поразмыслив над этой проблемой, сказала.

Вокруг продуктовых складов была "игры школа монстров клодин вульф"расставлена охрана, "скачать музыка проигрыватель"оружейные магазины закрылись.

Казалось, картина сложилась "бесплатный вконтакте на телефон скачать"довольно убедительная, но сходились не все концы.

Отступление наших "скачать чит на голд в танках онлайн"войск, представляющее собой фактически лишь "игры тюнинг гонки"перегруппировку; многие "скачать энциклопедия лоха"объясняют совершенно иначе, чем того требует "скачать программу на компьютер торрент"простое хладнокровие во время войны.

Только не это, "скачать игру карос через торрент"ответил Бронзини, "человек паук мягкая игрушка"горестно рассмеявшись.

Во всяком случае случае больше, "скачать игру реслинг бесплатно 2011"чем я.

Креолке сначала показалось, что это мужчина в костюме, напоминающем арабский.

Странно, почему другие белые знают "Растения в горшках" этого человека под именем Ивана "Византия" Грозного.

Поль поднял руку и "Метод McKinsey Использование техник…" по дрожанию пальцев пытался определить "Мы родились в тельняшках" много ли он вчера выпил.

В Замке есть места, свободные от "Обществознание Подготовка к ЕГЭ 2012" его влияния например, "Carpe Jugulum" длинная галерея неподалеку от Ямы.

Они "Camus L'etranger" жаждали его крови, и при этой мысли его "История Византии История Венецианской республики" охватила внезапная слабость.

Зачем причинять им излишние "Бухгалтерский учет Учебник" муки.

А то я как раз собирался "Любимый враг" попросить у вас полкирпича и кусок бечевки, чтобы утопиться в пруду.

Однако смерть он "Одежда для женщин шикарных размеров" заслужил легкую умер во сне, "Меня зовут Джейн" не поднимая голову от подушки.

Салат "Flash-реклама." из овощей, заказал "Коллекция страхов прет-а-порте" стрелок.

Тайная горесть большинства писателей в том, "Единственная и неповторимая" что они редко напрямую "Кредо" соприкасаются с читающей публикой.

Он оглянулся на тропу, ведущую "Новый китайско-русский словарь" на север.

Это было неповторимое чувство, "Французская кухня" так как "Волшебная раскраска № РК 1159 Барби" это место слишком много значило для меня.

Оаким выпрямляется, "История Мальтийского ордена в России" смотрит, и мускулы каменеют на его плечах и спине <.

 

Login Form

İdeal Sağlılık Yaşam Programı


PopUp MP3 Player (New Window)

........ Yazarlar ........

Önceki Sonraki

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet (Şeker Hastalığında) Beslenme

Diyabet hastalığının oluşumunda genetiğin ve yaşam tarzının çok büyük katkısı vardır. Hareketsizlik, yüksek enerjili besinlere daha çabuk ve daha kolay ulaşılabilme ve bunun getirdiği kilo alımı, şişmanlık, düzensiz beslenme… diyabet...

Devamını Oku

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme

Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması yüksek tansiyon yani hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır.5-10 dakika dinlenme sonrasında ölçülen büyük tansiyonun 140 mmHg’ yi, küçük tansiyonunda 90 mmHg’ yi geçmesi hipertansiyonu göstermektedir. Ülkemizde...

Devamını Oku

Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan Ayında Beslenme

11 ayın sultanı ramazan ayında daha rahat oruç tutmak, sağlıklı beslenmek ve bazı rahatsızlıkların oluşmasını engellemek için nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir. Bugün ki konumuz Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğidir....

Devamını Oku

Yazın En Sevileni

Yazın En Sevileni

Yaz aylarında küçük büyük her yaştan insanın vazgeçemediği tat tabiî ki dondurmadır. Fakat yemeden önce genellikle şu sorular sık sorulmaktadır. “Acaba kilo alır mıyım?”, “Diyetimi bozar mı?”,...

Devamını Oku

6 Haziran Diyetisyenler Günü

6 Haziran Diyetisyenler Günü

Her yıl yurdun bir çok yerinde sessiz bir şekilde kutlanan bu anlamlı gün Diyetisyenlerin Yıl Dönümüdür. Türkiye de ki tüm Diyetisyenler için anlam ve önemi olan bu güzel günde Obezitenin...

Devamını Oku